هوشمندسازی معادن به پروسهای گفته میشود که در طی آن متخصصان معدن بنابر نیازهای معادن، ابزار و امکاناتی را تعبیه، طراحی و اجرا میکنند. هوشمندسازی معادن موجب کاهش مشکلات و هزینهها و افزایش بهرهوری، امنیت و سرعت در کار میشود. برای آنکه بتوانید این مساله را بهتر درک کنید، باید توجه کنید که تمام جهان در حال پیشرفت و مدرنیته شدن است.
در واقع استفاده از تکنولوژی همواره با هوشمندسازی برابر است و همچنین هوشمندسازی در تمام مشاغل و صنفهای مختلف شغلی جاری و ساری است. هوشمندسازی، واژهای که در دنیای امروز، همهجا شنیده میشود، از صفحات مجازی مختلف گرفته تا جلسات کاری و جمعهای خانوادگی. هوشمندسازی از دغدغههای جهان کنونی است و در سرتاسر زندگی به کمک ما میآید.
اما هوشمندسازی به چه معناست و چه کاربردی در معادن دارد؟ وقتی حرف از هوشمندسازی میزنیم از هوش و یا قدرت ذهن حرف نمیزنیم؛ بلکه هدف از هوشمندسازی، استفاده از روشها و ابزارهای فناوری به منظور مدیریت و کنترل، ساده سازی فعالیتها، ارتقا سبک زندگی، حرفهای تر شدن کارها و فعالیتها، سرعت بخشیدن و یافتن سادهترین راه حل برای انجام امور، کاهش مصرف انرژی و اعمالی مشابه آن که میتوان از فناوری اطلاعات برای افزایش رفاه و آسایش حاکم بر جهان بهره گرفت.
در این مقاله درباره هوشمندسازی معادن نکات مهم و کاربردی را برای شما آماده کردهایم. در ادامه میخواهیم ببینیم چگونه میتوان معادن کشور را هوشمندسازی کرد و این کار چه مزایایی برای ما به همراه خواهد داشت.
هوشمندسازی معادن چیست؟
دستگاههای هوشمند قادر به محاسبه خودکار برای انجام وظایف خاص بدون دخالت مستقیم به دست انسان هستند. یک دستگاه هوشمند متصل به شبکه داده، یک قدم جلوتر میرود و به کاربران این امکان را میدهد که دستگاه را از راه دور کنترل و هدایت کنند. به این ترتیب دستگاههای اینترنت اشیا یا اشیانت برای ارائه اطلاعات و بازخورد مشترک با سایر دستگاههای موجود در شبکه متصل شده و ارتباط برقرار میکنند.
راب داو، مدیر ارشد فناوری Hexagon، دیدگاه خود را در مورد چگونگی عملکرد یک معدن هوشمند میگوید ” یک معدن هوشمند فراتر از به کارگیری جدیدترین روندهای فناوری است. معادن هوشمند از فناوری های یکپارچه برای به اشتراک گذاری اطلاعات و اتصال فرایندها در کل زنجیره ارزش معدن استفاده میکنند.” برای اینکه دقیقا بدانید منظور ما از هوشمندسازی معادن چیست، در این مقاله نمونههایی از فناوریهای موجود در این زمینه را برای شما، فراهم آوردهایم.
نمونههایی از هوشمندسازی معادن
برای روشنتر کردن مساله، ما برای شما با زبان سادهتر توضیح میدهیم. یکی از اعمال رایج در حوزه معادن تجزیه و تحلیل نمونههای اصلی در مرحله اکتشاف معدن است که البته با توجه به اطلاعات زمینشناسی که زیر نظر مهندسین معدن انجام میپذیرد، جریان دارد. برای درک بهتر مثالی برای شما بیان میکنیم.
در معدن Tenke Fungurume در جمهوری دموکراتیک کنگو، یکی از چالشها به اشتراک گذاری تصاویر با کسانی بود که مدل های زمین شناسی را طراحی میکردند. هیچ راه آسانی برای استفاده از تصاویر بدون بارگیری عکسهای لازم در رایانه وجود نداشت. افرادی که در این حوزه شاغل هستند، حتما این مانع و چالش را تجربه کرده اند. هوشمندسازی دقیقا در این چنین مواردی به کار میآید و چالش شما را به فرصت تبدیل میکند.
برای حل این مشکل، در خصوص تصاویری که در مدلهای زمین شناسی به کار میآید، هوشمندسازی معادن تدبیری حرفهای اندیشیده؛ با همگام سازی تصاویر با نرم افزار برنامهریزی، معدن میتواند جریان کار خود را بر اساس نمونههای اصلی تصویر پایه پیش ببرد. در گذشته به طور سنتی، برنامههای بلند و کوتاه مدت توسط چندین بخش معدنی و تیمهای برنامهریز و اکتشاف تهیه میشدند. نقش این برنامهها در عملکرد و پیشبرد اهداف تیم موثر بود.
حال با استفاده از هوشمندسازی معادن و نرم افزارهای تخصصی احتمالات اشتباه به حداقل رسیده و محاسبات نیز دقیقتر است؛ توجه داشته باشید که در نرم افزارها، در خصوص برنامهریزی، انعطاف پذیری جایگاه ویژهای دارد و برنامهریز میتواند در جهت اهداف بلند مدت و کوتاه مدت مواعد مقرر را لحاظ کند. مثلا در معدن مون رایت ArcelorMittal در کبک، برنامه ریزان از نرم افزار MinePlan برای انتقال گردش کار برنامهریزی خود یک پلتفرم واحد ایجاد کردند.
نقش نیروی انسانی در هوشمندسازی معادن
همانطور که میدانید فرهنگسازی از اصول اولیه وارد کردن تکنولوژی به زندگیهاست. درست است که در خصوص هوشمندسازی معدن، جامعه مورد نظر وسیع نیست اما باز هم الزامی است. با گذر از مرزهای فناوری، نمیتوان از بخش انسانی چشم پوشی کرد. شما میتوانید بهترین فناوری را برای ساده سازی فرآیندهای استخراج در اختیار داشته باشید، اما وقتی با بحران روبرو میشوید چه اتفاقی میافتد؟
در چنین موقعیتهایی متخصصان و مهندسان معدن که مسلط به کار با نرمافزارهای مرتبط با معدن هستند، بحرانها را مدیریت میکنند؛ لذا فرهنگسازی و به روز کردن مهندسین معدن در خصوص هوشمندسازی حائز اهمیت است. به طور مثال معدن دره بینگهام در یوتا بزرگترین رانش زمین را در سال 2013 تجربه کرد. اگر پاسخ سریع نیروی انسانی نبود، هزینه هنگفتی برای شرکت ایجاد میشد. واکنش خلاقانه پرسنل در معدن، جاده اصلی حمل و نقل را ایجاد کرد و به سرعت تولید را از سر گرفت.
البته در حین هوشمندسازی و دادن اختیارات به نیروی انسانی همواره قواعد و مقررات باید رعایت شوند. در خصوص حل مشکلات همچنین نیاز به سطح بالایی از ارتباطات و اعتماد بین تیمهای درگیر برای نوآوری و جلوگیری از بحران است. برای ایجاد فرهنگ نوآوری، باید به افراد، آزادی یافتن روشهای جدید انجام کارها داده شود.
تبدیل کردن یک معدن به معدنی هوشمند یک شبه اتفاق نمیافتد. این فرایند فراتر از به کارگیری جدیدترین فناوریها است. معادن هوشمند شامل سه جز اصلی هستند. جز اول هماهنگ کردن فناوریهای هوشمند با افراد و دانش آنهاست. جز دوم آموزش پرسنل برای استفاده مناسب از فناوری میباشد و سوم استفاده از دادهها و اطلاعات معتبر برای بهرهبرداری بهتر است. ایجاد مشارکت مناسب در مسیر هوشمندسازی معادن بسیار مهم است.
اگر مایلید مطالب بیشتری درباره هوشمندسازی معادن بدانید، از سایت کانیمگ بازدید کنید. همچنین میتوانید با برقراری ارتباط با سازندگاه کانیبوم در خصوص هوشمندسازی معادن اطلاعات بیشتری کسب کنید
[…] افزود استارتآپهای کانیبوم میتوانند جریانساز هوشمندسازی معادن کشور […]